середа, 17 червня 2009 р.

Заборона грального бізнесу в Україні

  Мене особисто зачепила ця тема, бо я і є одним із представників гральної сфери. Я - круп`є. Працював ним 9 років. Заробляв немало - небагато, але себе утримати міг повністю. Тепер я -безробітний. Але не про мене...


Хочеться розглянути , що несе в собі ця заборона? Чому саме зараз вона була прийнята? 

Почалося все з трагічної пожежі в Дніпропетровську, після якої було призупинено на місяць діяльність всіх ігрових закладів для перевірки. А згодою БЮТ вніс у ВР закон про заборону грального бізнесу в Україні і депутати його прийняли. Ю.В.Тимошенко заявила , що бореться з цим бізнесом , бо вважає його аморальним і прирівняла до наркобізнесу. Але... Чи дійсно депутати з урядом так переживають про мораль і здоров`я громадян? Чи не лукавлять?

Якщо копнути трохи глибше, то можна засумніватись в їхній щирості. Адже наближаються вибори Президента і кожна політична сила хоче сподобатися значній частині виборців. Тому вони приймають гучні рішення, які сподобаються народним масам, але не дають пояснень яким буде результат. 

  На сьогодні ігрова галузь забезпечувала приблизно 1% бюджетних надходжень. Можна сказати , що саме стільки тепер цією забороною витягнуть з "карману" кожного б`юджетника, а це лікарі, вчителі і т.д. Також вона давала приблизно 200 тисяч робочих місць. , а тепер ці 200 тисяч стали безробітними. Знайти їм роботу в часи кризи прирівнюється , як знайти голку в стозі сіна. Отже вони йдуть в державну службу зайнятості, де їм мають оплатити допомогу по безробіттю, а це знову ж таки кошти з бюджету. Також недополучить і пенсійний фонд. Замість того , щоб прийняти закони, які б жорстко регулювали цю галузь( а такі лежать у ВР уже 2 роки і не розглядаються) і забезпечили ще більше надходжень, депутати приймають популістське рішення закрити ігрову діяльність і тим загнати її в "тінь". 

Але я більше схиляюсь до іншої думки щодо заборони грального бізнесу.

Декілька років тому, в Російській федерації було прийняте рішення винести ігрові заклади у спеціальні зони. Цього року спливає термін, який там надали для цього чиновники. Але їхні ігрові зони знаходяться у таких далеких місцях, що гроші туди ніхто вкладати не хоче. Тому власникам їхніх ігрових закладів, доцільніше вкласти кошти в сусідню Україну, щоб гравцям було недалеко їздити. Але в Україні і так багато гральних закладів. Тому треба провести зачистку конкурентів. От і організовується сценарій наступних подій. Для початку треба розворошити цю тему - можливо випадок у Дніпропетровську це не випадковість, а штучно створена "проблема". Тоді, підтримуючи фінансово, пролобіювати закон, що закриє всіх конкурентів, а потім дасть "зелене світло" для "певних кіл" - закон прийнятий ВР призупиняє ігрову діяльність на три місяці і має бути підготовлений закон, що дасть нові правила ведення діяльності в гральній галузі України, тобто новий закон зроблять "під когось". За втілення такої схеми, деякі чиновники отримають кругленьку суму. Тому не варто думати, що вони дбають про моральність громадян.
  Депутати і уряд, приймаючи заборону, думали тільки про себе. Їм наплювати на те, що вони залишили без заробітку людей. В моїх колег, наприклад, ситуація критична – молода сім`я з дитиною залишились із кредитним авто і без доходу(щоб, зайняти себе в іншій сфері треба час на перекваліфікацію, а без стажу зараз на роботу майже ніхто не бере, ще й криза , що привела до збільшення безробіття). Ще знаю випадки , коли молоді сім`ї мали кредитне житло. Що їм тепер робити?..
  Дехто каже , що тепер підлітки та й дорослі не будуть програвати сімейні кошти, що не будуть красти вдома гроші, лізти в борги, щоб пограти на автоматах. Але така думка не зовсім правильна. Ті, хто програвав , знайдуть тепер інше застосування грошам, бо вони не вміють їх цінити і думають тільки про своє задоволення. Раніше програвали – тепер пропиватимуть, або потратять на інші розваги – у них такий характер, це у них в крові. А ще, можливо , вони будуть групуватись та грати між собою в азартні ігри. А там і карточні борги можуть з`явитись, де їм подібні не прощатимуть, а будуть йти на все, щоб повернути борг. Отже тепер такі ігри будуть ще більше не контрольовані і небезпечні.

  Тому, розглядаючи заборону, треба обдумати , який вона дасть результат для народу. Бо наші політики , останнім часом, приймають лише такі «слизькі» закони ради свого рейтингу на виборах або ради власної наживи.

На цьому відео працівники грального бізнесу протестують проти заборони Верховною Радою їхньої діяльності.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар